Το καλάθι μου
PLAYPARK.GR | EXPLORE CREATIVITY

Kids Self Care – Ικανότητα Αυτοφροντίδας

Φτάσαμε στο τέλος της σχολικής χρονιάς και όσοι γονείς και παιδιά περάσαμε 2 σχολικές χρονιές σε καραντίνα ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ότι ολοκληρώθηκε χωρίς διακοπή!!!!

   Είμαστε όλοι χαρούμενοι που κάποια παιδιά το βίωσαν για πρώτη φορά ολοκληρωμένο το σχολικό έτος, χωρίς γιορτές, χωρίς εκδηλώσεις και εκδρομές αλλά καλύτερα από τις προηγούμενες δύο χρονιές.

   Επίσης, όσοι γονείς έχουμε και πιο μικρά παιδιά, καταλαβαίνουμε ότι «υστερούν» στην κοινωνική τους συναναστροφή σε σχέση με τα μεγαλύτερα αδέλφια τους. Οι ηλικίες μας είναι 9 και 5 σήμερα, των 5 χρονών έχει παρευρεθεί σε 3 γενέθλια πάρτυ εκ των οποίων τα 2 τις τελευταίες 2 εβδομάδες. Αντίστοιχα των 9, είχε παρευρεθεί σε 3 πάρτυ πριν φτάσει η χρονιά στα Χριστούγεννα όταν ήταν τριών χρονών!!!

Σίγουρα δεν είναι αγώνας ταχύτητας αλλά αντοχής που θα πρέπει να ολοκληρωθεί με σταθερό βηματισμό ώστε να καλύψουμε τα όποια κενά μπορεί να υπάρχουν. Γενικά το καλοκαίρι και η αίσθηση της κανονικότητας θα βοηθήσει όλους μας να επιστρέψουμε στις συνήθειες μας. Τις βόλτες μας, τα παιχνίδια στην παιδική χαρά μέχρι αργά, στην πλατεία με τα ποδήλατα, τις αγκαλιές ( . . . είναι νωρίς? ΟΧΙ! Ξέρουμε νομίζω να διαχωρίσουμε πότε πρέπει να προφυλαχθούμε και να προφυλάξουμε).

 

Μέσα στις κοινωνικές δεξιότητες που υστερεί το μικρό μας, συνειδητοποίησα ότι δεν έχει κατακτήσει επαρκώς της ικανότητα της αυτοφροντίδας – kid self care –  και φυσικά δεν εννοώ τα πολύ απλά όπως να φάει μόνο του, αλλά να ξεντυθεί και να ντυθεί πλήρως. Θα το κάνει με βοήθεια σε κάποιο κουμπί, στο βγάλε της μπλούζας ίσως, αυτό ήταν και η αφορμή για την ανάπτυξη όλης της προηγούμενης συλλογιστικής σκέψης.

 

Επειδή δεν χρειάστηκε να το κάνει απόλυτα και ολοκληρωτικά χωρίς βοήθεια δεν το έμαθα και εγώ στο παιδί επαρκώς. Ευκαιρία λοιπόν τώρα το καλοκαίρι, μαζί με άλλες νέες συνθήκες που θα χρειαστεί να διαχειριστούμε, να μάθει το κούμπωμα και ξεκούμπωμα, λύσε και ξελύσε, μάθε την σειρά με την οποία φοράμε τα ρούχα, γύρισε τα από την σωστή πλευρά και δίπλωσε τα στην θέση τους.

Πέρα από την αυτοπεποίθηση που θα αναπτύξει όταν καταφέρει να έχει απόλυτο έλεγχο στην διαδικασία του ντυσίματος, αναπτύσσονται σημαντικές δεξιότητες όπως:

  • Λεπτή κινητικότητα. Εξάσκηση σε κουμπιά, κλιπ και φερμουάρ
  • Οπτικοκινητικό συντονισμό. Πόσο σημαντικό να μάθει να συντονίζει τις κινήσεις του, πόσο χρήσιμη δεξιότητα στην σχολική του καριέρα, τόσο στην γυμναστική / αθλητισμό όσο και στην στάση του κατά την ώρα του μαθήματος!!!
  • Έννοια της αμφιπλευρικότητας. Διάκριση αριστερής με δεξιάς πλευράς
  • Οργάνωση. Χρειάζεται αιτιολογία?

 

Φυσικά και όλο αυτό θα γίνει με παιχνίδια, σιγά σιγά και στον ρυθμό που θα μου υποδείξει, τα πρωινά μας θα είναι πιο χαλαρά πλέον!!!

Είπαμε, αγώνας αντοχής και όχι ταχύτητας!

Πάρε μερικές ιδέες που θα χρησιμοποιήσουμε πέραν της βιωματικής διαδικασίας :

 

Μαθαίνω να κουμπώνω
Μαθαίνω να ντύνω τα ζωάκια
Εκπαιδευτικό παιχνίδι ‘Clipaclip’
Εκπαιδευτικό παιχνίδι ‘Clipaclip’
Εκπαιδευτικό παιχνίδι λεπτής κινητικότητας
Μαθαίνω να ανοίγω και κλείνω ρουχαλάκια

 

Μαθαίνω να ανοιγοκλείνω κλειδαριές
Παιχνίδι λεπτής κινητικότητας με κορδόνι
Μαθαίνω να ανοιγοκλείνω κλειδαριές Ζωάκια

 

 

 

 

 

 

 

 


και συγκεντρωμένα στο link

Kids Self Care – Ικανότητα Αυτοφροντίδας

 

thank you for reading, share with love

Χριστιάνα  🌿

Αφήστε μια απάντηση