Το καλάθι μου
PLAYPARK.GR | EXPLORE CREATIVITY
emmi pikler

Τρίγωνο Αναρρίχησης aka Pikler’s Triangle. Part 1

Θα ξεκινήσουμε μια σειρά blog post για να προσπαθήσουμε από την μεριά μας να δώσουμε σε αυτή την μεγάλη παιδίατρο – παιδαγωγό την αναγνώριση που της αξίζει.

Η Emmi Pikler ήταν μια Ούγγρα παιδίατρος που εισήγαγε νέες θεωρίες για την εκπαίδευση των βρεφών και τις έκανε πράξη σε ένα ορφανοτροφείο που διηύθυνε.

Μια νέα εποχή βρεφικής φροντίδας

Η Emmi Pikler (1902-1984) στην αρχή της καριέρας της ως παιδίατρος, τη δεκαετία του 1930, πήγε ενάντια στις παραδόσεις και δημιούργησε μια νέα εποχή: συνειδητοποίησε ότι μια ευνοϊκή συνθήκη για την ανάπτυξη των ικανοτήτων που φέρνουν τα μωρά και τα μικρά παιδιά είναι αν μπορούν να ασκήσουν ελεύθερα τις κινήσεις τους και να παίξουν, αν ο δικός τους ατομικός ρυθμός μπορεί να αναπτυχθεί ανάλογα

Στην ανάπτυξη μιας οικείας, εταιρικής σχέσης με τους γονείς, σημαντικό ρόλο παίζει μια μέθοδος φροντίδας πλούσια σε αλληλεπιδράσεις, βασισμένη στη δραστηριότητα και τη συνεργασία του παιδιού.

Το τρίγωνο αναρρίχησης, όπως είναι ευρέως γνωστό στα ελληνικά, προέρχεται από την προσέγγιση Pikler και βασίζεται σε μια ευγενική και με σεβασμό σχέση μεταξύ ενός ενήλικα και ενός βρέφους, μέσα από τρυφερές στιγμές φροντίδας, φυσικού ρυθμού κινητικής ανάπτυξης, ελεύθερης κίνησης και αδιάκοπου παιχνιδιού.

Η Emmi Pikler μας έδειξε την υπέρτατη σημασία της Σχέσης για την υγιή ανάπτυξη του βρέφους, την οποία τώρα αποκαλούμε «προσκόλληση». 

Χαρτογράφησε τον τρόπο με τον οποίο η κινητική ανάπτυξη των παιδιών ξεδιπλώνεται φυσικά και κατέγραψε αυτά τα καθολικά, φυσικά αναπτυξιακά μοτίβα με δεκαετίες λεπτομερούς έρευνας. Η εκπαίδευση και η καθοδήγηση που σχεδίασε για ενήλικες πρόσφεραν έναν νέο τρόπο να βλέπουν και να μεγαλώνουν τα παιδιά με έναν ευγενικό και με σεβασμό τρόπο που ήταν επαναστατικός τότε, και εξακολουθεί να είναι σήμερα. 

Η Dr Emmi Pikler είναι γνωστή για τη δουλειά της στους ακόλουθους τομείς:

Φυσική Εξέλιξη Κινητικής Ανάπτυξης

Σχέσεις που βασίζονται στον σεβασμό

. . . to be continued

Πηγές:

 https://www.pikler.hu/

https://thepiklercollection.weebly.com/