Το καλάθι μου
PLAYPARK.GR | EXPLORE CREATIVITY
παιδι και φυση

Παιδί και Φύση 🌱

“Οι περίπατοι στη φύση είναι μια δραστηριότητα που πρέπει να επαναλαμβάνεται όσο το δυνατόν πιο συχνά. Δεν έχει σημασία αν θα επιλέξετε την παραλία, την ύπαιθρο, το βουνό ή τον κήπο. Το να πηγαίνετε με το παιδί σας βόλτα και να του μαθαίνετε από μικρή ηλικία να απολαμβάνει τη φύση είναι μία από τις πιο καλές συνήθειες που μπορεί να αποκτήσει, ενώ, ταυτόχρονα, θα μάθει να σέβεται και να προστατεύει το περιβάλλον. Επιπλέον, οι περίπατοι αυτοί αποτελούν ανεξάντλητη πηγή ερεθισμάτων κάθε λογής: οπτικών, ακουστικών, οσφρητικών, κινητικών κτλ”

Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου, Παιδίατρος (Πηγή)

Τα παιδιά χρειάζονται την επαφή με τη φύση, για να αντιληφθούν την πραγματικότητα.

Χρειάζεται να παρατηρήσουν τα ζώα από κοντά, να φυτέψουν ένα λουλούδι, να γευτούν τους καρπούς που θα κόψουν με τα ίδια τους τα χέρια από το δέντρο, να ξαπλώσουν στο έδαφος και να αισθανθούν την δροσιά του τρεχούμενου νερού που αναβλύζει ανάμεσα στις πέτρες.

 

Τί μας προσφέρει μια όμορφη βόλτα στην φύση?

1. Παρατηρητικότητα  Για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να εστιάσουν την προσοχή τους, ξεκινήστε με ένα απλό παιχνίδι για ζέσταμα. Βάλτε τα να ξαπλώσουν στο γρασίδι και να βλέπουν τα δέντρα. Μετά κάντε τους ερωτήσεις του τύπου: Πόσο ψηλά νομίζετε ότι είναι αυτά τα δέντρα; Ποιος νομίζετε ότι ζει μέσα στα δέντρα;

2. Αισθήσεις Μια βόλτα στη φύση δίνει επίσης στα παιδιά την ευκαιρία να βελτιώσουν τις αισθήσεις τους. Πείτε στο παιδί σας να κάνει τα χέρια του χωνί και να τα βάλει στα αφτιά του και ζητήστε του να μιμηθεί τους ήχους που ακούει, όπως το κελάηδισμα των πουλιών ή το φύσημα του αέρα.

3. Όσφρηση  Αφήστε τα παιδιά σας να μυρίσουν τα λουλούδια και μετά να συγκρίνουν τις διαφορετικές μυρωδιές τους, να τρίψουν το γρασίδι ή φύλλα μεταξύ τους για να απελευθερώσουν τις μυρωδιές τους.

4. Αφή       Ζητήστε τους να ακουμπήσουν απαλά τον άγριο κορμό ενός δέντρου ή μια άγρια πέτρα και να το περιεργαστούν.

5. Εξερεύνηση      Στείλτε τα παιδιά σας για «κυνήγι» ζουζουνιών. Αφήστε τα να χρησιμοποιήσουν μεγεθυντικούς φακούς για να ψάξουν κάτω από τα φύλλα, τα λουλούδια και τους θάμνους και στους κορμούς των δέντρων. Μετά όταν επιστρέψετε στο σπίτι, χρησιμοποιήστε  φωτογραφίες για να αναγνωρίσουν τα διαφορετικά είδη ζουζουνιών που θα τις βρείτε στο διαδίκτυο ή σε βιβλία.

6. Δημιουργικότητα     Δείξτε τους πώς να ζωγραφίζουν το αποτύπωμα ενός φύλλου. Βάλτε ένα φύλλο πάνω σε μια σκληρή επιφάνεια όπως μια πέτρα ή κάποιο φράχτη. Ύστερα, τοποθετήστε ένα φύλλο χαρτί από πάνω από το φύλλο και με ένα μολύβι ή μια κηρομπογιά μάθετέ τα πως να ζωγραφίζουν τα αποτυπώματα φύλλων.

7. Γνώση  Αν δείτε ηλιοτρόπια στην βόλτα σας, τα παιδιά σας ίσως να μπουν στον πειρασμό να μαζέψουν μερικά. Εξηγήστε τους ότι τα λουλούδια χρειάζονται να παραμένουν στην θέση τους στο έδαφος για να τα χαίρονται όλοι. Όμως προτείνετέ τους να τα σχεδιάσουν σε ένα φύλλο χαρτί

Θα χρειαστείτε για την βόλτα σας

Και μία υφασμάτινη τσάντα για να πάρετε τις αναμνήσεις μαζί σας.

Μην απομακρύνετε από την φύση ζωντανούς οργανισμούς – ζώα ή φυτά! 

 

 

Αφήστε μια απάντηση